Felületkezelés

2016-04-01 12:23:08

A fa felületkezelésével kapcsolatban rengeteg tévhit létezik. Gyakran az általunk szakembernek hitt eladó is rossz tanácsot tud adni felületkezelést illetően. Az tény, hogy a fát mindenképpen kezelni kell, még akkor is, ha természetes, „napszítta” hatásúnak szeretnénk látni.

A kültéren lévő faanyag erős környezeti hatásoknak van kitéve: napsugárzás, csapadék, hőmérsékletingadozás, így eltérő minőségű felületkezelésre van szüksége, mint egy beltéri, időjárási viszontagságoktól elzárt faanyagnak.

Nem mérettartó fanyagokból készült faanyagok védelmére, melyek csapadékkal közvetlenül érintkeznek, a vékonylazúr a megfelelő megoldás. Ilyenek például: kerti ház, garázs, játszótér, pergola stb. Jellemzője, hogy beszívódik a fába (így nem csak a faanyag külső felületét védi), a felületen csupán egy vékony viaszos filmréteget képez, ezáltal nem akadályozza az esetlegesen a fába jutó nedvesség későbbi elpárolgását. A vékonylazúr újrafelhordása 2-3 évente javasolt a felület finom átcsiszolása és megtisztítása után.

A vastaglazúr ezzel szemben a mérettartó épületasztalos, csapadéknak nem közvetlenül kitett szerkezetek felületkezelésére használandó (falburkolatok, ablakok, ajtók). Lakkszerű filmréteget képez a felületen, mely a nedvességet nem engedi át. Nagyon fontos, hogy a faanyag teljes felületét alaposan lekezeljük, hiszen egy esetleges kezeletlen helyen beszivárog a víz a fa belsejébe, ahonnan később nem tud kijutni, így okozva további repedéseket, később pedig korhadást a fában. Éppen emiatt nem szabad kültéri, nem mérettartó felületeken használni a vastaglazúrt, hiszen a hőmérsékletváltozás okozta tágulás-összehúzódás során megreped és felpattogzik a külső lakkszerű filmréteg, mellyel meg is szűnik a védelem, és a nedvesség egyből bejut a faanyag védtelen belsejébe, melyből kijutni már nem tud.

Nagyon fontos tehát, hogy könnyűszerkezetes nyaralóikat, kerti faházaikat, garázsaikat és egyéb kerti faszerkezeteiket vékonylazúrral felületkezeljék, így maradnak tartósan védettek az időjárás viszontagságaival szemben.

További kérdései merültek fel faházaink felületkezelésével kapcsolatban? Hívjon minket bizalommal!

http://premiumfahaz.hu/kapcsolat/

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin