Hogyan tervezzük meg kerti faházunkat? - 1. rész

2016-04-01 12:21:13

Sokan szeretnénk olyan állandó építményt telepíteni kertünkbe, mely megkönnyíti életünket, segít rendet tartani a környezetünkben, emellett pedig kertünket is ékesíti. Gyakran azért építenek ilyen kerti házakat, hogy helye legyen tevékenységeknek, eszközöknek, melyek házunkból kiszorultak, vagy melyek új igényként merültek fel. Ha belegondolunk, hogy egy családi ház bővítése mekkora költségekkel jár, a kerti házikó építése észszerű elhatározásnak tűnik. A költségvetés mellett a kivitelezési idő is a könnyűszerkezetes faházak mellett szól.

Döntés előtt mindenképp gondoljuk át a kis házzal kapcsolatos elképzeléseinket: illeszkedjen meglévő családi házunk stílusához, vagy önmagában is vonzza a tekintetet? Hagyományos vagy inkább kortárs stílust képviseljen? Van-e megfelelő és elegendő helyünk, ahova fel tudjuk építeni faházunkat? Szeretnénk-e a későbbiekben bővíteni? Szerszámkamrának, műhelynek, irodának, konditeremnek, esetleg hétvégi háznak szeretnénk használni? Bármelyik funkciót választjuk, először is készítsünk listát azokról a holmikról, helyiségekről, amelyeket el szeretnénk benne helyezni. Ha szerszámtárolónak szánjuk építményünket, mérjük le a benne elhelyezendő tárgyak (pl. fűnyíró, téli gumiabroncs, karácsonyfadísz) méreteit. Arra is gondoljunk, hogy az egyes tárgyakat kényelmesen ki is tudjuk majd venni a helyükről. Gondoljuk át, hogyan rendezzük be, hogyan fogunk tárolni (polcok, akasztók stb.).

Ezek után következnek az építmény külsejére vonatkozó döntések: felületkezelés, szín, tetőfedés, ablakméret stb., melyekről egy későbbi blogbejegyzésünkben fogunk írni.

Nem egyszerű a választás, de reméljük, segítségükre lehetünk faházuk tervezésében.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin