Szauna a kertben

2016-04-01 12:22:17

Valószínűleg sokunknak nem jutott még eszébe, hogy kerti faházunk nem csak a szokványos szerszámtárolásra alkalmas, hanem egyéb relaxáló, kényeztető funkciót is kaphat. Ezeket nem csak akkor érdemes különálló építménybe helyezni, ha már nem fér el családi házunkban, hanem egyéb okokból is előnyös a kerti kivitel.

A szauna több ezer éves múltra tekint vissza, amikor az északi népek a földbe ástak gödröt, melyet lefedtek, belül pedig tüzet raktak. Használatuk csak a parázsláskor kezdődött. Ezt az elvet követi a mai füstszauna. A szauna régen egyéb feladatokat is ellátott: nem csak mosakodtak benne, hanem a hússzárítás és gyógyítás helyszíne is volt. Később megjelentek a kéményes szaunák, melyek a finnek tóparti nyaralóiban (mökki) is épültek. Náluk hagyományos nyaralási forma (nem csak télen használják), hogy kimennek a mökkibe, kirándulnak, grilleznek, horgásznak és természetesen szaunáznak, melynek rituáléja “szent” és sérthetetlen.

Az egyes szaunázási típusok az alap hevítési és hűtési szakaszok eltérő számú ismétléséből áll, annak figyelembe vételével, hogy milyen hatást szeretnénk elérni (felfrissülés, regenerálódás, relaxálás). A szaunázást zuhanyzással kell kezdeni, annak érdekében, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk bőrünkről. Ajánlatos szárazra törölköznünk, ezzel elősegítve az izzadást és a párolgást. Az ajánlott hőmérséklet 70-90 °C körül van, azon belül is a különböző magasságokban található padok nyújtják a különböző hőmérsékleteket, minél feljebb helyezkedünk el, annál melegebb lesz. Hőérzetünket kövekre locsolt vízzel fokozhatjuk. 10-15 perc elteltével (vagy amikor már nem bírjuk) ki kell menni a szaunából, és lehűteni magunkat. Elsőként szabad levegőn való sétálással érdemes kezdeni, majd a hideg vizes zuhannyal, esetleg hideg medencébe való merüléssel folytatni. Ezek után a lábfejek melegvízben való áztatásával tudjuk helyrehozni vérkeringésünket. A szaunába ismételt törölközés után lehet visszatérni. Nagyon fontos a megfelelő folyadék utánpótlás, sok vizet kell inni!

Szauna 01

A fent leírt folyamatból jól látszik, miért is érdemes szabadtérbe helyeznünk szaunánkat. Először is a szaunázás egy élmény, relaxációs folyamat, melynek meg kell adni az ahhoz szükséges, megfelelő körülményeket. Nagy üvegfelületekkel ellátott kerti szaunafaházunkból élvezhetjük kertünk látványát, vagy akár a minket körülvevő szép tájat. Ez is jelentősen hozzájárul kikapcsolódásunk minőségéhez (gondoljunk csak bele, mennyivel jobb, mint a sötét pince egyik sarkába betuszkolt kis szauna). Vagy tekintsük a hűtési szakaszt. A legnagyobb élmény ugyanis egy jeges vízbe való merülés hevítés után, ami például történhet kültéri medencénk hideg vizében, illetve a szabad levegőn való hülés is könnyebben kivitelezhető kerti szaunafaház esetén. Így akár nem csak zárt térben, hanem a szabad levegőn is tudunk pihenni.

Könnyen belátható tehát, hogy egy megfelelően kialakított kerti szaunafaház egyedülálló relaxáló és regeneráló környezetet nyújthat. Fontos a szükséges eszközök biztosítása: zuhanyzó, merülő medence, nyugágy kint és bent, illetve a megfelelő kapcsolat környezetünkkel. Tekintse meg kerti faház kínálatunkat:

http://premiumfahaz.hu/kerti-fahaz/

Amennyiben nem találta meg az igazit, vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi megtervezzük Önnek egyedi szaunfaházát!

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin